Close

VIDEO

En sang om en drøm (2018)
Livet er et hav (2017)
Vinter i sommerparadis
Hermanz/Hanne Mette - God jul
Hermanz - Ge mig hav (2016)
Hermanz - Dags att ge sig av
Hermanz - "Äntligen"
Commandantens Paragrafer
Cornelis Cabaret (2010)

BILDER

TEKSTER

EN SANG OM EN DRØM

(tekst/musikk: Alexander Hermansen (B))

Mye forandrer seg fra generasjon til generasjon, men noe er helt likt. Dette er en vise om en gjentagende drøm jeg har, skrevet på min egen dialekt med den største selvfølge. Takk til Kari Bremnes som ga meg inspirasjon februar 2015, og et nitrist hotellrom i Mo i Rana som ga meg den rette hjemlengselen som krevdes for å skrive denne teksten!


«Det hender at jæ fiskær når jæ sover, da dreggær jæ opp snekka der den har lagt før. Der fisken biter måker flyr over, og alle er vi under e kveldssol av glør. Snekkene ligger her tett i tett, Makrellen luras med hekle og sett. «Har’u fått no’» ropær en mens han ler, jæ ska svare, men så er det jæ ser:

Det er min egen far, som ventær ett ærlig svar, jæ ser han er glad, som han var da, han var her en gang. Det er min egen far, jæ ser at han halær og drar, tida er nå, himmel’n er blå, som i en sang.

Det hender at jæ fiskær når jæ sover, jæ ligger utpå Mu’urn blant båtær og folk. Og snekkene døm skinner som jåler, men midt i blant dem alle en tjærebeisa holk. Sjøl kællen på tofta er brun som e nøtt, han smiler for fisken den biter visst støtt. «Har’u fått no’» ropær han mens han ler, jæ ska svare, men så er det jæ ser.

Det er han bestefar, far til mine egen far, jæ ser han er glad, som han var da, han var her en gang. Det er han bestefar, jæ ser at han halær og drar, tida er nå, himmel’n er blå, som i en sang.

Det hender at jæ fiskær når jæ sover, sinkbøtta fyllas med siggar og pir. Ingen hverken syter eller låter, i hver enaste snekke der ser du et flir. E sjekte dørjær for hvite seil, å fiske mens du seilær kan aldri bli feil. «Har’u fått no’» ropær han mens han ler, jæ skal svare, men så er er det jæ ser.

Det er han oldefar, sjømann og kjernekar, jæ ser han er glad, som han var da, han var her en gang. Det er han oldefar, jæ ser at han halær og drar, tida er nå, himmel’n er blå, som i en sang.

Det hender at jæ våknær når jæ fiskær, og drømmen er den samma hver enaste gang. Om forfedre, fisking og båtær, i en sang om en drøm og en drøm om en sang.»ØYNENE DINE

(tekst/musikk: Alexander Hermansen (F))

Denne sangen er spesielt skrevet til min kjære Kate. En kvinnes øyne blir bare vakrere og vakrere med årene, når man kan se at de har sett!


«En sang om de vakreste øyne jeg noensinne har sett. Hva gjør dem til de vakreste øyne? Jo, det at jeg ser at de har sett: Fine ting, gode ting – ja, det som gir dem gløden. Flotte ting, vakre ting – som hav og morgenrøden.

Når jeg ser i øynene dine, så ser jeg så mye mer. Når jeg ser i øynene dine, er det livet og deg og meg jeg ser.

En sang om de vakreste øyne jeg noensinne har sett. Hva gjør dem til dem til de vakreste øyne? Jo, det at jeg ser at de har sett: Vonde ting, onde ting –  håpløshet og nøden. Mørke ting, triste ting – som sorg og savn og døden.

Når jeg ser i øynene dine, så ser jeg så mye mer. Når jeg ser i øynene dine, er det livet og deg og meg jeg ser.

En sang om de vakreste øyne, jeg noensinne har sett. Hva gjør dem til de vakreste øyne? Jo, det at jeg ser at de har sett: Rare ting, morsomme ting – som blomstereng der småbarn leker. Sprøe ting, snåle ting – dine øyne lyser rampestreker!

Når jeg ser i øynene dine, så ser jeg så mye mer. Når jeg ser i øynene dine, er det livet og deg og meg jeg ser.