Feiring av levd liv

Det er fredag, og jeg tenkte at jeg skulle skrive litt om døden – intet mindre. Døden har vi alle et forhold til, den får vi på nært hold flere ganger i livet, og en dag møter vi vår egen død.

I mange år har jeg, på lik linje med mange andre sangere og musikere, sunget og spilt i begravelser og bisettelser. Hvordan orker du det, hører jeg av og til. Jeg har alltid opplevd det som meningsfullt, og det har vært motivasjon vel så mye som smør på brødet. Det har blitt noen hundre seremonier, og dette er et godt utgangspunkt for en geskjeft jeg begynte for et par år siden.

Jeg forretter nemlig i såkalte livssynsnøytrale seremonier, og gjør den jobben en prest tradisjonelt gjør. Jeg er selv kristen, men har respekt og forståelse for at mange ønsker noe annet enn en kristen seremoni ved livets slutt – om dette ikke er riktig for dem.

Jobben som taler i disse seremoniene er krevende og spennende. Jeg blir ofte først oppringt av begravelsesbyrået, så skal jeg møte familien og sammen skal vi sette sammen programmet og forme innholdet. Jeg skal gjøre mitt forsøk på å bli kjent med et kanskje for meg ukjent menneske, og som det på mange måter er for sent å bli kjent med – men de pårørende gir meg muligheten til det. Jeg forsøker å være trøstende, seriøs, høytidelig og uhøytidelig på en gang og å skape trygghet.

Seremonien vi lager pleier jeg å kalle «feiring av levd liv». Og jeg minner de som har kommet at det selv i denne situasjonen er fullt lovlig og både humre og le! Tilbakemeldingene er gode, og jeg føler meg skikket og «gammel nok» til denne oppgaven nå – og det føles godt og meningsfullt♥️