Glem ikke å leve og elske!

Det er lørdag før palmesøndag, og jeg har allerede startet en lang påskeferie som kom som bestilt. Det har vært en tøff vår med mange krevende prosjekter, men også mye glede og moro!

Siste «oppdrag» før ferien var av det spesielle slaget. Jeg sang i min første begravelse for over 20 år siden, og det har blitt noen hundre etter det. I perioder mange, andre ganger har jeg fullt opp og må sette disse jobbene litt på vent. Ja, det er en jobb – og så mye mer. For meg er det å synge ved livets slutt en flott måte å kunne bidra på, gjøre seremonien sterkere og kanskje hjelpe de som er igjen – for musikk har en enorm kraft!!

De første årene jeg var såkalt begravelsessanger gikk det i trauste salmer på repeat. Intet galt med salmene, men der ER et fremskritt at det i dag har blitt vanlig å velge musikk avdøde hadde et forhold til. Særlig når de også nevner at akkurat jeg var ønsket som sanger, da føler man at man bidrar med noe viktig.

Mange spør om det er tungt å synge i begravelser, og selvfølgelig er det det. Det varierer jo naturlig nok, men alltid føler jeg det tungt og jeg må «slå av knappen» som jeg kaller det. I går var det en seremoni som for meg var noe utenom det vanlige på flere måter. Jeg var solist, jeg fikk velge sangene selv, jeg holdt talen og var ellers med når de forskjellige elementene ved begravelsen skulle velges. Det var en nær venn som hadde gått bort, både livet og døden ble dramatisk og han hadde få relasjoner til andre mennesker.

Jølstad Begravelsesbyrå gjorde en kjempejobb, kirken med presten og organisten det samme – og vi andre gjorde alt vi kunne for at vår venn skulle få en verdig seremoni. Det ble vakkert, kanskje den flotteste begravelsen jeg har deltatt i. Det kom mange fler enn vi trodde og tildels fryktet, det ble delt ord som fremkalte både latter og gråt – og vi visste at vår venn hadde vært stolt av det hele. Akkurat da føler man at det surret man driver med år etter år kan gjøre en forskjell og gi mening i alt det meningsløse.

God Påske, glem ikke å leve og elske❤️