Selvtillit

Selvtillit. Det er kjekt å ha. Det er kanskje best å ha det i sånn passe dose, hva nå enn det er. Å ha for liten selvtillit kan være begrensende, for stor selvtillit kan være minst like ille. I min bransje tror dere kanskje at selvtilliten flommer over som en fontene. Jeg opplever det ikke slik fra innsiden. Jeg synes tvert i mot at jeg til stadighet har samtaler med kolleger hvor inntrykket mitt er lav selvtillit, og så klart en og annen som har så han klarer seg.
Erfaringen er også at noen av de største utøverne jeg har jobbet med, de som virkelig har «fått det til», har overraskende lav selvtillit. I hvert fall for alt annet enn akkurat øyeblikkene i manesjen.
Selv får jeg av og til slengt mot meg, særlig fra vittige journalister, at «du har jo i bøtter og spann». Jeg har sånn passe, tror jeg. Selvtilliten er stor i det øyeblikket jeg drar i gang ett eller annet prosjekt, eller så hadde jeg jo aldri gjort det. Og selvtilliten er god når det skal fremføres, under forutsetning at prosjektet er godt forberedt og formen er bra. Men mellom der, eller i etterkant for den saks skyld, er ofte selvtilliten helt fraværende. Noe som kan gi utslag i skrivesperre, øvingsvegring, nerver osv.
Selvtillit kan i denne bransjen være til god hjelp, men aldri en drivkraft. Drivkraft er formidlingsønske, skaperkraft og kreativitet. Har du også en viss dose selvtillit kan dette bli til noe. Så ser man vel av og til at noen forsøker med selvtillit som drivkraft, og greier kanskje til og med å bli en kjendis på det. Men ingen vet egentlig hva kjendisen er kjendis for, sett bortsett fra en ganske synlig og hørbar selvtillit. Vi har sett mer og mer av dette, også i Norge, de senere årene. Da har jeg trøstet meg med at de varer vel ikke så lenge, noe jeg ikke er så sikker på lenger. For det er jo helt utrolig hvor mange reality-show, blogger og ikke minst mat-program man kan få delta i uten annet å by på enn sin egen selvtillit.
God helg!