BIO

SLIK STARTET DET
Artisten Alexander Hermansen er født og oppvokst på Kråkerøy utenfor Fredrikstad i Østfold. Hans musikalske løpebane startet allerede i 6-årsalderen med pianoundervisning, noe som skulle få enorm betydning for hans senere virke som utøver og opphavsmann. Teaterinteressen var sterk allerede på barneskolen, og høydepunkter var når skolen arrangerte oppsetninger til jul og sommeren – da var Alexander fremst på scenekanten!Men det var på ungdomsskolen det virkelig startet. Takket være lærere som så hans drivkraft og interesse, fikk han boltre seg med musikk og teater titt og ofte. Dette resulterte i flere oppsetninger, konserter og opptredener – både i og utenfor skoletiden. Han debuterte som skuespiller i Fredrikstad som 14-åring, og hadde en rekke små og store rolle på østlandet i tenårene.Veien var derfor kort til musikklinje på Greåker Videregående Skole – med sang som hovedinstrument, piano som biinstrument og med ambisjon om å bli skuespiller. Årene på musikklinjen ble viktige, men ikke bare pga undervisningen. I disse årene ble nettverk skapt, og viktige valg tatt.

UTDANNING PÅGÅR
Sangundervisningen var primært klassisk orientert, men en dag finner han en vise av Cornelis Vreeswijk som blir fremført på en huskonsert. «Felicia Adjö» ble starten på et langt forhold til den svenske visemesteren, en inspirasjon i så mange sammenheng! Musikklinjen ble avsluttet noe før tiden, den utøvende aktiviteten på fritiden tok overhånd! Og hans gamle mentor, musikklærer John Dalene, ba ham dra på turne med følgende hilsen: «La ikke skolen gå ut over utdannelsen din»! Og sånn ble det: aldri mer skole, men utdanningen pågår fortsatt!! Alexander var nå knapt 18 år og freelancer innen musikk og teater. Først med Kråkerøy som hjemsted, senere Oslo pga engasjementer i TV og reklamebyråer. Hele veien har allsidighet vært et stikkord. Sikkert fordi det har vært vanskelig å velge retning, men også fordi han hele tiden selv har sett helheten i det han driver med. Det ene tilfører det andre noe, og variasjon gir inspirasjon.

.

.


DETTE HAR ALEXANDER GJORT
Alexander kan etter 20 år som frilanser se tilbake på en rekke produksjoner og oppdrag innen tv, radio, reklame, teater og musikk. Først og fremst som utøver, men også som opphavsmann og produsent. For å nevne noe, i tilfeldig rekkefølge: Skuespiller i «Profeten» av Kahlil Gibran med Björn J:son Lind og Janne Schaffer. Over 40 teateroppsetninger i hjemfylket Østfold.Komponist i 6 musikkteaterstykker. Representert som komponist i Adventkirkens Salmebok.Dubbet en rekke tegnefilmer for NRK, deriblant kjempesuksessen «Gjengen på taket» hvor han spiller over 20 karakterer. Reklamestemme i nasjonale og internasjonale kampanjer. CornelisCabaret har vært en av de store oppsetningene i Fredrikstad hver sommer i 10 år, samt turnert til de fleste fylker i Norge – samt Sverige. Vandreteateret NisseNatt har blitt spilt hver jul fra 2005 i Fredrikstad. Alexander er skuespiller, forfatter og produsent. Visefestivalen Lucidor var nasjonal arene for visekunst i flere år, med base i Gamlebyen i Fredrikstad – Alexander var primus motor. Alexander spilte Baronen i Jeppemusikalen på Norgesturne, med bla Øyvind Blunck, Guri Schancke og Nils Vogt. Vinterlys ved Nordland Teater engasjerte Alexander som artist for både voksne og barn i 2015. «Fast» konferansier og artist på Risør Trebåtfestival gjennom flere år, og skrev bla festivalens egen sang ifm 30-årsjubileet i 2013. Han har også sittet i festivalens styre i en periode. Som samfunnnsengasjert og patriot ble han i 2013 rangert som den 88. mest innflytelsesrike personen i Norges 6. størst by – Fredrikstad.

.

Hermanz er dansebandet hvor Alexander både er frontfigur og opphavsmann til store deler av repertoaret. Bandet skriver/synger på svensk og har bla vært på 3. plass på Sveriges største danseband-liste. Alexanders Ark er et barneunderholdnings-konsept skapt av Alexander. Konseptet bygger på barneplaten som kom ut i 2009, og er senere utviklet som både teater og konserter – samt diverse digitale plattformer.Har deltatt som sanger på 7 cd-innspillinger, hvorav 3 med eget materiale. Er konferansier, sanger, guide, skuespiller på en rekke events over hele Norge – hele tiden!

.

.

.

SCENER/FOLK
Dette er noen av artistene Alexander Hermansen har stått på scenen sammen med: Sigmund Groven, Øyvind Blunck, Nils Vogt, Guri Schanke, Hans Marius Hoff Mittet, Heidi Gjermundsen Broch, Lars Martin Myhre, Kari Svendsen, Jonas Fjeld, Jack Vreeswijk, Arja Saijonmaa, Janne Schaffer, Björn J:son Lind, Elisabeth Andreassen, Frode Thingnæs, Halvdan Sivertsen, Steinar Ofsdal, Magnus Grønneberg, Dennis Storhøi, Kalle Øby, Brede Bøe, Anders Hatlo, Elin Prøysen, Harald Heide-Steen jr, Tor-Erik Gunstrøm og mange andre flinke folk.Dette er noen av scenene Alexander Hermansen har stått på: Asker Kulturhus, Oslo Konserthus, Drammen Teater, Lillestrøm Kulturhus, Kilden, Bølgen, Arendal Kulturhus, Skien Kulturhus, Stavanger Konserthus, Sandes Kulturhus, Nordland Teater, Sentrum Scene, Oscarborg Festning, Stockholm Konserthus, Kulturkirken Jacob, Fredriksten Festning, Brygga Kultursal, Sarpsborg Scene, Fredrikshald Teater, Parteatret Moss, Festiviteten Mysen, Askim Kulturhus, Blå Grotte Fredrikstad, Kulturhuset Røde Mølle, Momarkedet, Norges Varemesse og mange andre små og store arenaer.

.

.